Bij de voorbereiding van onze uitgeverij hebben we vijf jaar geleden gekeken naar de mogelijkheden voor landelijke distributie van onze uitgaven. Naast de eigen website komt een publicist dan bij het Centraal Boekhuis uit. Dit bedrijf is monopolist voor de verspreiding van onder meer boeken en tijdschriften in Nederland en Vlaanderen.

Bij het ondertekenen van de contracten moesten wij ons conformeren aan een overeenkomst die vertegenwoordigers van uitgevers en boekenverkopers hebben getekend. Een van de bepalingen is dat de verkopers een zogeheten handelskorting van 42 procent krijgen voor elk boek. Of het drukwerk nu op voorraad in de winkel ligt, of besteld moet worden in Culemborg (CB) en de verkoper dus geen enkeel risico loopt, hij krijgt altijd deze commissie.

Alleen een grote uitgeverij kan een lagere handelskorting geven

Dat betekent dat op een verkoopprijs van 14,99 euro standaard 5,76 euro (excl. BTW) naar de boekhandelaar gaat. Op een bijvoorbeeld een dichtbundel van 9,99 euro is dat 3,85 euro (excl. BTW).  De uitgever moet van het resterende bedrag alles doen: de uitgave laten drukken, zijn medewerkers betalen voor ontwerp, redactie en marketing én de kosten van het Centraal Boekhuis (o.m. abonnement, uitslag etc.) dekken.

Schamele 6 procent rendement
Het Centraal Boekhuis hanteert tarieven die jaarlijks stijgen.  Dat is voor uitgevers niet mogelijk. Want een dichtbundel is met 9,99 euro nog betaalbaar. Door er een euro op te gooien, gaat het boekje boven de psychologische grens van een tientje.

Of het nu om een bundel van 9,99 of 14,99 euro gaat, na aftrek van alle kosten blijft er voor de uitgever een rendement van 6 procent over. Hij dient daarvan nog de auteursrechten te betalen.

Met name kleine uitgevers hebben last van de hoge kosten die het CB berekent en de wel erg hoge handelskorting van de boekhandelaren – die veelal geen enkel risico lopen. Een mogelijkheid om iets aan dit hoge percentage te doen is een  boek niet uitgeven als zogeheten A (Algemeen) boek, maar als O- (Overig) boek. Bij deze laatste variant kan de uitgever het percentage zelf bepalen. Een marge van 25 procent lijkt ons redelijk. De boekhandelaar kan dan zelf beslissen of hij het boek wil verkopen aan zijn klanten.

Ademruimte
Wij hebben net als veel andere kleine uitgevers een zogeheten compact abonnement bij het Centraal Boekhuis. Dat betekent dat je voor een bedrag van rond de 30 euro per maand een uitgeklede dienstverlening krijgt. En wat blijkt? Juist het zo vurig gewenste O-boek, dat de kleine uitgever een beetje financiële ademruimte kan geven, behoort niet tot de dienstverlening. Een woordvoerster van het CB zegt desgevraagd doodleuk dat we maar een normaal abonnement van 225 euro moeten nemen! Dus: alleen de grote uitgeverijen kunnen een lagere handelskorting bedingen!

Teken hier de petitie!

 

Lees verder: pluriformiteit uitgeverij in gevaar